Hoe ontstaat acne?

Geschreven door Nienke Monnink

Hoe onstaat acne?

Onzuiverheden, jeugdpuistjes, pukkeltjes en mee-eters: het valt allemaal onder acne! En vrijwel iedereen heeft wel eens met deze meest voorkomende huidaandoening te maken gehad.

Lees meer over het ontstaan van acne en nog belangrijker: wat kun je doen aan acne?

Ontstaan acne

De volgende factoren spelen een rol bij het ontstaan van acne:

Hormonale veranderingen

Acne ontstaat vaak al in de pubertijd aangezien dan de eerste hormonale veranderingen beginnen. Het lichaam maakt meer mannelijke hormonen waardoor de talgklieren vergroten en de talgproducten wordt gestimuleerd.

Talgproductie

Stimulatie van de talgproductie maakt de huid vetter. Talg is een lichaamseigen stof die jouw huid soepel houdt en als een soort beschermlaagje op de huid ligt. Maar bij een overschot aan talg raken de talgklieren verstopt. Deze verstoppingen zijn zichtbaar als mee-eter; ook wel comedonen genoemd.

Deze zijn te onderscheiden in twee soorten:

Blackheads (oppervlakkig gelegen, zwarte inhoud)
Whiteheads (dieper gelegen, witte inhoud)

Daarnaast is talg een rijke voedingsbodem voor de cutibacterium acnes (voorheen propionibacterium acnes). Deze bacteriën worden vaak in verband gebracht met acne maar zitten bij iedereen vanaf de geboorte al op en in de huid.

Bacteriën

De cutibacterium acnes leven van de vetzuren die zich in talg bevinden. Uiteindelijk beschadigen enzymen die door deze bacteriën geproduceerd worden de cellen van de talgklieren waardoor andere bacteriën (waaronder de staphylococcus aureus, ook een bacterie die in verband wordt gebracht met acne) in de huid komen.

Verdikte huidlaag

Keratinisatie (ook wel verhoorning) van de huid is een prodes waarbij huidcellen langzaam uitdrogen en afgestoten worden als huidschilfers. Verhoorning in combinatie met overtollig talg zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag dikker wordt en comedonen niet meer door de huid zelf opgelost kunnen worden.

Door dit proces is de kans op een ontstekingsreactie aanwezig waardoor een rood bultje (papel) of puistje (pustel) ontstaat.

Kenmerken acne

Maar wanneer heb je dan acne? In de huidtherapie wordt al snel gesproken over acne wanneer de volgende kenmerken zichtbaar zijn:

  • Comedonen
  • Rode plekjes
  • Papels en pustels (puistjes zonder en met puskopje)
  • Onderhuidse ontstekingen
  • Acne littekens

Tip van Nienke: loop niet (te) lang door met acne. Hoe eerder acne wordt aangepakt, hoe makkelijker en sneller er resultaat te zien is!

Zorgprofielen acne

Sinds 2016 is in samenwerking met verschillende zorgverzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) een schema opgesteld waar soort en ernst ingedeeld kan worden in een zorgprofiel:

  • Zorgprofiel 0: Gezonde huid, geen acne aanwezig
  • Zorgprofiel 1: Alleen comedonen
  • Zorgprofiel 2: Comedonen, papels en enkele pustels
  • Zorgprofiel 3: Comedonen, papels, pustels en ontstekingen
  • Zorgprofiel 4: Pustels, cysten, ontstekingen, abcessen, littekenvorming

Behandeling

Hoewel veel mensen het denken: acne verdwijnt niet altijd vanzelf! Daar kan sowieso een aantal jaren overheen gaan en vaak heeft het zijn littekens al achtergelaten.

Het is daarom erg belangrijk om acne op tijd te behandelen met het juiste behandelplan. Behandeling door een gespecialiseerde huidtherapeut en de keuze voor goede (thuis)producten zorgen ervoor dat jij jouw acne onder controle krijgt én behoudt.

Wil jij meer weten? Neem even contact met ons op om een gratis en vrijblijvend intakegesprek in te plannen.

Meer nieuws

Uit ons blog

| Blogs geschreven door jouw huidtherapeut |

Alles over antioxidanten, behandelingen en belangrijke musthaves, lees het nu!