Geschreven door Nienke Monnink
Acne & Medicatie
Soms vraagt de huidtherapeut naast de behandeling de (huis)arts naar een aanvullende therapie.
Wat wat schrijft de arts dan voor en wat doet dat medicijn nou precies? Huidtherapie Oost heeft de meest voorgeschreven medicatie voor je op een rijtje gezet.
Afhankelijk van wat het doel van de behandeling is; wordt er door de arts voor de volgende medicatie gekozen:
Benzoylperoxide
Dit middel is zowel op recept als vrij te verkrijgen. Het heeft een antibacteriële werking op de cutibacterium acnes en vermindert de groei van huidcellen. Door deze remming raken poriën minder gemakkelijk verstopt.
Lokale retinoïden
Onder lokale retinoïden vallen werkzame stoffen die een afgeleide van vitamine A zuur zijn; bijvoorbeeld adapaleen of tretinoïne. Deze middelen zijn -naast benzoylperoxide- eerste keus om in te zetten bij acne.
Er zitten een aantal (gewenste) bijwerkingen vast aan deze werkstoffen zoals roodheid, schilfering, branderigheid en verhoogde gevoeligheid voor zonlicht. Deze medicatie mag niet bij zwangerschap en vrouwen die borstvoeding geven worden ingezet.
Lokale antibiotica
In de NHG-richtlijn ‘Acne’ wordt beschreven dat zowel lokale als orale antibiotica gecombineerd moet worden met lokale benzoylperoxide of een lokaal retinoïde. Bij behandeling door middel van lokale antibiotica kan de (huis)arts de keuze maken voor clindamycine of erytromycine.
Voor deze twee werkzame stoffen wordt vooral gekozen wanneer de huid vooral papels en pustels laat zien en zorgt voor een anti-inflammatoire werking (wat wil zeggen dat ontstekingsreacties worden tegengegaan en het de groei van ‘zieke cellen’ remt).
Combinatiepreparaten
Onder de combinatiepreparaten vallen de volgende combinaties: clindamycine/benzoylperoxide en clindamycine/tretinoïne. Deze crèmes worden eenmaal daags aangebracht wat het gebruik ervan eenvoudig maakt.
Nadeel is dat wanneer er een (huid)reactie optreedt het lastig is te achterhalen welk component de reactie veroorzaakt.
Orale antibiotica
In de NHG-richtlijn ‘Acne’ wordt beschreven dat zowel orale als lokale antibiotica gecombineerd moet worden met lokale benzoylperoxide of een lokaal retinoïde. De patiënt(e) moet deze combinatie minimaal 6 weken proberen. Na drie maanden kan geconcludeerd worden of deze behandelmethode effectief blijft te zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal de patiënt(e) het gebruik van deze antibiotica staken. Het verdere gebruik van benzoylperoxide of retinoïde wordt dan wel geadviseerd.
Orale isotretinoïne
De keuze voor isotretinoïne wordt pas gemaakt wanneer bovenstaande mediatie niet voldoende resultaten heeft gegeven of wanneer de acne ernstig is. Het remt afscheiding van talg en reduceert de talgkliergrootte. Daarnaast heeft het een anti-inflammatoire werking.
Deze medicatie mag absoluut niet bij zwangerschap en vrouwen die borstvoeding geven worden ingezet vanwege de teratogene werking op de ongeboren vrucht.
Orale hormonale combinatiepreparaten
Deze combinatiepreparaten zijn niet geregistreerd als opties tegen de behandeling van acne, maar het is mogelijk deze in te zetten bij vrouwen die sowieso graag aan de anticonceptie gaan.
Het duurt behoorlijk lang voordat het effect zichtbaar is: meestal pas na drie tot vier maanden.
Preparaten die de stof cyproteronacetaat bevatten zijn wel geregistreerd als optie tegen de behandeling van acne; maar laten niet meer resultaat zien dan andere preparaten.
Volgens de richtlijn gaat de voorkeur uit naar een combinatiepreparaat die levonorgestrel bevat omdat deze het minst verhoogde risico op trombo-embolische complicaties geeft.
Tip van Nienke: Laat een huidtherapeut jou begeleiden tijdens een behandeltraject. In de praktijk zien we vaak dat bovenstaande medicatie als standalone behandeling niet een langdurig effect geeft. De huidtherapeut kan jou adviseren zodat alle werkstoffen goed door de huid opgenomen worden en dat je resultaat krijgt én behoud!
Bron: NHG-richtlijn Acne (derde herziening), Nederlands Huisartsen Genootschap en Apotheek.nl
Meer nieuws
Uit ons blog
| Blogs geschreven door jouw huidtherapeut |
Alles over antioxidanten, behandelingen en belangrijke musthaves, lees het nu!