Geschreven door Nienke Monnink
Mijn acne verhaal
“Jij hebt zo’n mooie huid” – hoor ik vaak tijdens de intake wanneer ik vraag wat de verwachtingen zijn van diegene die tegenover me zit. “Dat is echt niet altijd zo geweest hoor!” antwoord ik dan.
Maar hoe is mijn huid dan eerder geweest?
Waar ik ook fanatiek mee was, was het zoeken naar oplossingen. Ik stond dan ook regelmatig in de drogist waar ik op zoek was naar het product wat (niet) werkte. Alles heb ik geprobeerd; van verschillende huidverzorgingsproducten tot aan tea tree oil, het vermijden van zuivel tot aan de huisarts. Als -toen nog- schoonheidsspecialiste wist ik aardig wat wel of niet goed was, maar alles was niet voldoende voor het behalen van een mooie, egale, gladde en gezonde huid. De goedbedoelde adviezen van anderen kon ik op een gegeven moment niet meer horen; want niets hielp.
De huisarts heeft mij destijds ook regelmatig recepten voorgeschreven. Benzoylperoxide, antibacteriële ‘wash scrub’, antibiotica- zalfjes en tabletten, noem maar op. Op lange termijn waren ook deze middelen niet de oplossing waar ik zó naar zocht.
Inmiddels was ik student huidtherapie en ik schaamde me gewoon. Ik ben het visitekaartje, mensen kijken naar mijn huid! In de opleiding werd ik bekend met acnetherapie en verschillende huidverzorgingsmerken (je weet wel, die merken die je ook bij de apotheek in het schap ziet staan).
De huid bleef onrustig maar ik kreeg geen reactie van de producten. Dat was al winst in mijn ogen: het werd tenminste niet erger.
De jeuk bleef komen en de ontstekingen op mijn kaaklijn kwamen er elke keer toch door. Ik was het zat. Meer dan zat. Ik heb toen nogmaals een bezoek aan de huisarts gebracht – er moest nú iets gebeuren. De huisarts heeft mij doorverwezen naar de dermatoloog. Daar heb ik isotretinoïne (ook wel bekend als roaccutane) voorgeschreven gekregen.
Maar in de praktijk wist ik natuurlijk nog niet wat roaccutane allemaal in hield. Ik was wel benieuwd; ik was een trotse huidtherapie student en wat mooi meegenomen was, was dat ik zou weten wat roaccutane nou precies doet en wat de bijwerkingen zijn. En dat heb ik geweten.
De bijwerkingen die ‘normaal’ zijn bij roaccutane zijn onder andere droge lippen en maandelijks laat je je bloed controleren omdat roaccutane bepaalde waarden kan aanpassen. Maar deze bijwerkingen waren bij mij vrij heftig! Ik kon nergens heen zonder vaseline voor mijn lippen (ik had serieus 4 verschillende potjes tegelijk in gebruik) en ik had uiteindelijk andere bijwerkingen die behoorlijk pittig waren.
Begrijp me niet verkeerd: af en toe adviseer ik in de praktijk tóch iemand om over roaccutane na te denken. Ik noem dit medicijn het ‘eindstation’ als je alles al geprobeerd hebt. Want eerlijk is eerlijk: roaccutane doet wat het moet doen: het vermindert acne. Maar toch had ik toen willen weten dat het ook anders kan.
Want wanneer ik direct bij de eerste klachten de juiste producten in combinatie met een acnebehandeling had gehad; weet ik zeker dat ik er eerder vanaf was geweest en een bezoek aan de huisarts én dermatoloog niet nodig waren geweest. Ook was mij dan een hoop onzekerheid en frustratie bespaard gebleven. Daar ben ik heilig van overtuigd.
Bovenstaande ervaring heeft er wel voor gezorgd dat ik jou ontzettend goed begrijp als je me vertelt dat je alles al hebt geprobeerd, dat die nare pukkels je zelfvertrouwen aantast, dat je niet zonder make-up de deur uit durft en dat je een drempel over moet omdat er wéér iemand is die je vertelt wat wél werkt.
Maar bovenstaande ervaring heeft er ook voor gezorgd dat ik echt zeker weet dat je bij mij aan het juiste adres bent – voor de meest effectieve acnebehandeling en advies van producten die daadwerkelijk doen wat ze beloven.
Ik help jou graag, zodat jij straks kan zeggen: “Ik heb ook zo’n mooie huid!”
Tip van Nienke: Heb jij (beginnende) acne? Doe er wat mee! Niet aanklooien, maar ga voor resultaat. Zorg dat je contact opneemt met een professional, het bespaart je een hoop frustratie!
Meer nieuws
Uit ons blog
| Blog geschreven door jouw huidtherapeut |
Alles over antioxidanten, behandelingen en belangrijke musthaves, lees het nu!